За какво се разказва?

Заглавие: Дизайн, хора и взаимодействия
Автор: Антон Радев
ISBN: 978-954-326-195-6
Страници: 224, Език: Български, Година: 2013
Цена: 17 лв.

Фирмите са хора, не са служители

Засягам много тежки и разпространени като епидемия проблеми на фирмите и фокусирам вниманието върху най-важното, което би трябвало да се приема като закон – фирмите са хора, не са служители.

Проблемът на проектите и техните собственици

Преди по-обширните и детайлни теми, ще прочетеш за уеб сайтовете, които са основен продукт в Интернет. Главите „Какво издава уеб сайта за една фирма” и „Защо може би искате уеб сайт” ще ти бъдат особено полезни. Обобщил съм събрания опит с годините в различна среда и като участник с различни роли – служител в онлайн медии и софтуерни фирми и съосновател на уеб агенция, където срещнах различни проблеми и нужди на собственици на бизнеси и техните екипи. Описах в колекция основни аспекти на демонстриране на фирмено състояние и съм изброил реални осъзнати или неосъзнати потребности и причините за съществуването на фирмените уеб сайтове.

Подготовка на екипите за стартиране на проекти

В следващите глави, които се отнасят към стартиране на проект, съм фокусирал значимостта на подготовката на екипите, не само откъм компетенция, но и откъм психическата нагласа и състояния, които са често ключов фактор за добрите проекти.

Човешкият мозък и дизайна

В главата „Дизайн, хора и възприятия” съм обобщил някои основни и възлови явления и работа на човешкия мозък, разбирането и приемането на средата и боравенето с нея. Описвам афордансът и менталният модел като основни принципни пресечни точки, благодарение на които ние хората се справяме с обектите от света и продуктите, които използваме.

Потребителите не са икономика. Те са хора

От главата „Технологиите и човека” до самия край на книгата, фокусът се измества напълно от драматичния свят на бизнес проблемите и единственият главен герой е потребителят като единица, съчетана от биологични и психични системи и процеси. Спасявам го от икономическото разбиране за потребител като таблично представяне на статистическа информация и го поставям на централното място, където той е човек и използва света на продуктите като част от своя професионален и личен живот.

В истинския свят на хората, извън офисите и таблиците със статистики, измерващи и описващи въображаеми потребители, десетки хиляди проекти се провалят, а единици от тях успяват.

Човешките фактори и взаимодействието между човека и компютрите

Дърпам завесата към материята на човешките фактори и взаимодействието между човека и компютрите, които някога са били дисциплини, осигуряващи сигурността на пилоти и астронавти. По-късно дисциплините се превръщат в източника на развитието на съвременните технологии, а днес чрез познаването им, можем да си обясним по-разумно състоянието на множество продукти в живота ни.

Потребителско преживяване

Описвам потребителското преживяване не като познатата UX дейност на създаване на потребителски интерфейси с ефекти и съвременни тенденции в използването на определени модели контролери и графична визия, а като огромен комплекс от психичните характеристики на потребителите, удовлетворение, изпълняването на задачи, техните потребителски нужди и всичко това в необятния контекст и средата.

Ползваемостта и успеха

В края на книгата, описвам ползваемостта и успеха като един постоянен процес от самото начало на разработване на проектите във всички етапи на проектиране, валидиране, подобрение и използване в живота на хората. В главата „Ползваемостта отвъд практиките за ползваемост” извеждам на съзнателен план несъзнавани и незадавани въпроси в практиките по ползваемост, слабите места на класическите методи, използвани от специалистите и слабите места на самите тях.

Целта ми е да обединя схващането за технологиите, дизайна и маркетинга, като част от комплексен процес, който зависи от безкраен ред от променливи фактори и който единствено здравомислещи екипи могат да превърнат в успешни продукти със стойност и смисъл.

Книгата засяга множество теми, които касаят всички звена във фирмите и лицата, обвързани с продуктите, които се разработват. От мениджърите на всички бизнес, маркетингови и технически отдели, до отделните единици в екипите, които проучват, планират, проектират, програмират и тестват продуктите. Книгата се застъпва за културата в технологичното разработване, в която всички процеси и дейности стремят към реализирането на проекти, ориентирани към истинските нужди и свят на потребителите.